Da je ajvar samo jelo svi bi ga pravili.
Ajvar je način života.
Ajvar je jednostavan, a komplikovano je napraviti dobar.
Smeše se na suncu džakovi kurtovke paprike.Jednu smo turu sipale u tegle i sad se uz kafu spremamo za drugu.
-Strpljenje.Strpljenje je prvo što ti je potrebno ćerko, kad rešiš da ga praviš.Džaba ti i dobra paprika ako nemaš strpljenje, jer ako ga nemaš bolje nemoj da ga praviš.Ajvar se pravi polako.Nije to samo - ispečem papriku i onda ukuvam ajvar.
Paprika mora da je ova naša kurtovka.Ne pravi se dobar ajvar od svake paprike.Istina ove sada nove možda će na prvi pogled da ti budu i bolje i veće, ali od njih ne možeš da napraviš dobar ajvar.Pune su vode, dok ih dobro ocediš, a pazi da ih dobro ocediš, tri dana ti treba.Ova naša, iako sitnija na prvi pogled, ima više mesa, sladja je, a i lakše se peče ima samo dve strane.A kad malo bolje razmisliš, i šta će ti ona sa sto strana, to ni u salatu ne možeš da isečeš kako treba, a kamoli šta drugo.A šta će ti i ona puna vode iako je veća, nikad od nje ne dobiješ ono što dobiješ od ove naše, manje a sočnije kurtovke.-Nasmejala se nana dok sam je ozbiljno gledala i upijala svaku reč.
-Kad imaš strpljenje i dobru papriku, koja će lako da se ocedi, onda možeš natenane da ukuvaš ajvar.
To šta ćeš posle da dodaješ u njega, to je tada samo izmedju tebe i paprike.
Ćutimo...
Коментари
Постави коментар