Пређи на главни садржај

8. mart - Dan pobune ili mačke na usijanom limenom krovu

  Prošao je februar, mačji mesec, sa njim je otišao i dan zaljubljenih a vi niste dobile ono što ste potajno priželjkivale.
  Sad će 8. mart, ovog dana se neće izvući - razmišljate u zategnutim tanga gaćicama - ako ništa drugo, makar mu i sam naziv kaže DAN ŽENA. A poznato je da muškarcima sve treba da se crta. Pa eto im praznika, za makar, zumbul, karanfil, ružu... samo mali znak pažnje, ništa više.

   Na kolenima tražite mali znak pažnje!

    To na kolenima više figurativno, jer se nikad više muškarac ne ucenjuje nego onda kada je žena na kolenima. Pa tako i taj mali znak pažnje, više je omča, nego što zaista želite pažnju. Želite da se makar za promenu, stvari okreću oko vas, a ne samo da je sve okrenuto ka njemu.
    Taj jedan dan.
    Posle ćete opet sve po starom. Vladavina iz podredjenog položaja. Zato ste te na kolenima, zbog vladavine.

   A te davne 1857. godine  tekstilne radnice Njujorka su stupile u štrajk tražeći adekvatnu naknadu za svoj rad. Zatvorili su ih i onda namerno ili slučajno te noći 8. marta  izbio je požar. Izgorelo je njih 130. To je ujedno bila i godina kada je rodjena Klara Cetkin. Na godišnjicu njihove smrti, u ponoć žene su su se prvi put skupile da odaju počast onima koje su tragično izgubile život u borbi za dostojanstven život.

    Tako je 8. mart postao DAN POBUNE.
    Dan borbe za život dostojan čoveka.

   Kasnije je Klara Cetkin predložila da ovaj dan udje u istoriju. Žena koja je uzela muževljevo prezime, ali se nije odrekla sopstvenog integriteta i dostojanstva.
   Zalagala se za jednakost u vaspitavanju devojčica i dečaka, za žensko pravo glasa, slobodnu ljubav, razvod braka, prekid trudnoće... Govorila je da sve dok društvo bude dozvoljavalo da se različito vrednuje muški i ženski rad ono će biti nazadno društvo. Ukazivala je na to da su kapitalistima uvek privlačnije žene za zapošljavanje, jer je žena po prirodi pokorna.
   Obzirom na to, da ovaj dan nosi u sebi komunističko i socijalističko poreklo neko vreme je bio zabranjivan na zapadu da bi se probudio sa pojavom feminizma šezdesetih godina prošlog veka. Od 1975. godine UN ga zvanično proglašava DANOM ŽENA.

   Kada muškarci poklanjaju onda je obično cena poklona previsoka. Isto je i sa ženama. To nikako da shvatite. Dali su vam da proslavljate jedan dan a vi ste pristale da biste sprovele svoje, iz onog nižeg, klečećeg položaja. Tako je na dobitku samo  proizvodnja cveća, konditorskih proizvoda, nakita... Na dobitku je isti onaj koji je odustao pod pritiskom feministkinja. Sada se samo zakamuflirao i umesto zabrane pretvorio ga u šarenu lažu koju vi sa slašću oližete.

   Neke već prepoznaju prevaru, kreću se u hordama, češu prepone. Neke koje su prepoznale prevaru pokušavaju da uz pomoć negativnog u ženskom principu dobiju što više za sebe. Suštinski, svodi se na isto. Odustajete od toga da ste žene.
   Ne možete očekivati da vam ravnopravnost muškarc da na poslužavniku, a još po mogućstvu da uz to donese i buket cveća na istom. Oni ovo čak ne mogu ni da razumeju do kraja. Tako smo inače napravljeni, da se ne razumemo. U tome je draž, da zavoliš ono što ne razumeš. Da poštujući različitost stigneš do ljubavi. To je prva lekcija koja nam je data, a čovečanstvo još uvek pada na njoj. Isti smo, jer i jedni i drugi dolazimo iz istine. Nismo jednaki.

   Zato ne čudi što se žene više nego ikada osećaju kao mačke na usijanom limenom krovu.Vekovima  već prodajete muškarcima pokornost, snishodljivost, mogućnost radjanja, suze...  uz to naravno idu spletke, igre... samo da biste vladale. Borba za ravnopravnost ne podrazumeva ni u jednom slučaju ma i zrnce vlaše vladavine. To što ste stekle ekonomsku nezavisnost nije zanemarljivo, ali vas to nije ostvarilo, jer ste krenulo iz negativnog, htele ste nešto sa tim.
 
   To vas košta svega onoga što vas čini ženom. Priznaćete, cena je previsoka, a vi ste na usijanom limenom krovu.
    Gore vam šape pa više ne možete ni da skočite. Probajte makar da napravite prvi korak, pronadjite čoveka u sebi.
    Sve o prvom koraku pročitajte ovde.

    Kada muškarca ubiju, na nama ženama je da se borimo za očuvanje života - tako je govorila Klara Cetkin. Živimo u odgovornim vremenima pa je trenutak da pristanete na odgovornost - očuvanje života. Sitnim koracima, bez prečica.

    8. mart je dan za pobunu, dan za odavanje počasti onima koje su se osmelile da se pobune. Ženama koje su  u znak odmazde  spalili na lomači.
    Ne odustajte od sopstvenog integriteta i digniteta, makar na taj dan.
    Bez i trunke licemerja, jer ako ste spremne da varate, kradete, lažete, da biste imale nekog ko će vam pokloniti "mali znak pažnje", onda niste spremne za očuvanje života. Onda ste toplinu, ljubav, nežnost, milosrdje... prodale za "mali znak pažnje".

    Pa birajte, da li ćete biti žene, ili ćete biti mačke na usijanom limenom krovu?
    Usudite se da kažete - NE. Usudite se  da se ne podrazumevate.

     Usudite se da živite kao dostojanstvene  žene!




   
      

    













  

Коментари

Популарни постови са овог блога

Frigidna kastratorka ili nežna žena

   To da je muški promiskuitet "normalan" čak poželjan, još će stare majke sa ovih prostora da vam objasne sve uz "opravdanje" - Pusti ga, on je muškarac!?! Postoji naravno veliki broj žena koje će se i dan danas složiti sa ovim i prihvatiti to kao neminovnost, bez svesti o tome šta one gube i šta stvarnost gubi sa tim i takvim poimanjem.    Okolina je sklona da ženski promiskuitet smatra kurvarlukom dok je muški opravdan mačoizmom. Okolina je sklona da  takve žene nipodaštava a da takve muškarce uzdiže. Jedan od bitnih koraka u životu je nazvati stvari pravim imenom. Dati im ono što im pripada.     Sem toga, po zdravlje društva mnogo je potrebniji ženski od muškog promiskuiteta, a da je to zaista tako potvrdiće vam činjenice:      1) Kurvarluk je kurvarluk. - Bilo da je muškarac, ili žena u pitanju, osoba koja prodaje svoju dušu je kurva. Seks je fiziološka potreba, kao čaša vode, nemojte od njega praviti "Rat i mir" kad to nije. A ta fiziološka p

Čekajući princa

      Za sve frajerice, tatine devojčice i sve najdraže mamine princeze.Sve ste postigle u životu, imate školu, stan, auto... ali, nemate svoj život.               Možete da putujete gde god hoćete, nadjete i ponekog frajera ili neku dužu vezu. Za standarde, koje ste same sebi postavile, niko nije dovoljno dobar, lep, pametan... niko nije "preveličanstveni" da bi ste sa njim rodile dete. A pitanje je, da li vi zaiste želite dete?               Dete, kao šansu za neku dušu da ponovo dodje na svet.               Oslobodile ste se nametnutog mišljenja da je žena rasplodni objekat i da je tu da bi se društvo okoristilo njenim genitalijama. Pa nije žena inkubatorska stanica.       Oslobodile ste se "tripa" da muškarcima radjate decu kako biste ih time zadržale, jer u biti njima je više do toga. Njihovom egu prija da  imaju svesavršenog naslednika, kao što je uostalom on sam. Jer, mama mu je dala tapiju na to. A što biste vi drugom gladile ego na uštrb sv

Snovi se pišu srpskim jezikom

   Snovi nas održavaju budnima.    Snovi nam ne daju da zaboravimo.    Sistem radi na ubijanju osnovnih životnih impulsa, umećući umesto istinskog, laž.    Samoproklamovani vladoci života i smrti zamenjuju teze. Tako da umesto slobode, imamo ljudska prava, umesto ljubavi, zaljubljenost, umesto istine, laž. Moderan čovek je u ropstvu.    Ovaj put je zamenio slobodu za udobnost, sada je svi skupo plaćaju.     Egzodus našeg naroda je postojao oduvek. Nije to od juče, nije to samo naš narod.     Malo su samo izmešali reči, zbog zbunjenosti, pa sve manje imamo emigranata a sve više migranata. Čovek više ni sam ne može da odredi gde mu je mesto. Kao da je i dalje na snazi prokletstvo Vavilonske kule, tako se svi divno ne razumeju.     Srbi, Balkanci uopšte, rado hrle u Evropu a opet su pod ručnom kada Evropa želi da ih zagrli. Ako vam odgovara evropski standard, ako ga priželjkujete, pa zašto ste onda toliko protiv svega što odavno postoji kod stare gospodje, a šta ona sada traži