Пређи на главни садржај

PISANA REČ      Violina


   U komšiluku  neko svira violinu.
   Prolećni povetarac lagano pomera zavesu.
   Utišao se vetar, pet sati, čuje se zvono, pa onda sirena užurbanog policijskog automobila.
   Iza toga tišina.
   Opet po neki akord donese povetarac kad ga prekine zvuk brodske sirene iz daljine.
   Nagne se da čuje.
   Povetarac već na izmaku.
   Grlica nadjačava violinu.
                                    ČOVEKU


U svom si svetu
nesvesan postojanja drugih ljudi,
beskraja

Nesvesan postojanja
ni izvora ni ušća
nesvestan posledica topljenja glečera
planinskih vrhova
Mirisa tek ubranih trešanja
u predvečerja stisnutih izmedju kuća          


U svom si svetu
zatvoren iza zidova
osećanja su ti sakrivena
ispod krovova bez dimnjaka.
Nema cvrkuta ptica
unutar bunkera
Ni slobode
Nit ljubavi
Nesputanosti dodira koji ostavljaju reči na koži
Poljubaca koji donose željno očekivanu kišu
Golih kao rosa
Jakih kao istina.

U svom si svetu
Nemoćan da vidiš više
od onoga što prorez
bunkera dopušta.Коментари

Популарни постови са овог блога

Boginja iz Vitkova

Vitkovo je danas u svim vestima, pronađena je još jedna Boginja u plodnom, Vitkovačkom polju. 
     Tim povodom sam razgovarala sa arheologom Sanjom Crnobrnjom Krasić, višim kustosom zavičajnog muzeja Župe, čija je predanost i upornost  zaslužna za ovo neprocenjivo otkriće.         A svaku dobru priču je najbolje početi ispočetka.
       Sada već daleke 1957. godine u selu Vitkovo, Župa aleksandrovačka, prilikom obrađivanje njive došlo je do slučajnog otkrića tri figurine kasnije nazvanih Miladija, Grozdana i Ružica. O otkriću se dugo ćutalo. Vlasniku njive nikako nije odgovaralo da se sazna da ih je on pronašao, i to u svojoj njivi.        Njiva je hranila gladna usta, pa je odlučio da malo preinači istinu i u policiji je objasnio da ih je našao u koritu reke Pepeljuše. Ispočetka ih je pratila negativna kampanja. Provele su u policijskom sefu narednih šest godina.
     Uz veliko zalaganje profesora istorije Milosava Bondžića bivaju "izvučene" iz policije. Tada zauzim…

Usudi se da budeš slobodan čovek

Najveći mrak unutar čovekovog bića je njegov ego.      Za njega, mi smo savršeni, najbolji, najjadniji... i naravno najdobriji. Svega tu ima od NAJ. Čak i kada kudimo sebe, zapravo gladimo naše JA. Svaka, pa i mrva, pomisli da se dotakne ta unutrašnja krhka bomba, ostavlja čoveka zakočenog u ma i najslabijem nagoveštavanju oslobođanja.
    Jer, gde ćeš onda, kada ga nestane? Nestaješ i ti, zajedno sa njim, nemate. Vakuum si.      Ovde smo da srušimo iluzije i izgradimo snove!
    A jedna od najvećih iluzija je da nestankom našeg preveličanstvenog JA nestajemo i mi sa njim. 
    Njegovim nestajanjem, korak po korak, polako prihvatamo činjenicu da smo slobodna bića. Sve dok smo u njegovoj zamci, slobode nema. To je proces.

     I da se razumemo, pričamo zaista o tome šta znači biti odrastao, slobodan čovek. Šta znači biti čovek, jer kad si čovek, onda si i odrastao i slobodan.

    Prvi korak je, pristanak na odrastanje. Deca  nisu slobodna. Mada, mnogi bahatost, razmaženost, nepoš…

Kvaka

Najteža stvar je uvek sa poznatim i lakim stvarima.     Na njima se obično padaju ispiti, pretrčiš, misliš znaš. Predubeđenje je klopka. Ispit uvek ima i ono, sledeći rok. Data ti je šansa da savladaš poznate i lake stvari.    Predrasude su klopka, mišljenja, stavovi, prepričavanja... To vas lišava mogućnosti da zaista upoznate svet i ljudsko u njemu, jer - već sve znate. Da li da pominjem  da sebi uskraćujete iznenađenja? A da, iznenađenje uvek podvodite pod neprijatnost. Tako da ste se odlučili da živite bez njih.
     Jedino što se ne može predvideti na ovom svetu to je drugi čovek.      Ne možete predvideti ni svog čoveka ponekad, a opet, usuđujete se da donosite zaključke o drugom. Jer vam je poznato, jer znate, jer su to lake stvari. Podrazumevanja su za trivijalnosti, a ni jedno biće nije trijavijalno.
     Tako vam prođe život, a da uopšte niste bili u njemu, pa znate kako izgleda. Ne morate valjda sada da i učestvujete i proveravate stvari sa drugim ljudima. To je inače j…